7 Mayıs 2013 Salı

TÜRK&OSMANLI MUTFAĞINI DENEMEK İSTEYENLER İÇİN: ZEYREKHANE...

İstanbul'un tarihi semtlerinden Zeyrek'te hizmet veren Zeyrekhane Rahmi Koç Müzesi Restoranları'ndan. Eski elişi örtüler, para keseleri ve cam altı resimlerle renklendirilen tuvaletlerine kadar, mekanın her yerinde tarihe ait izleri bulmak mümkün.


Haliç'ten Süleymaniye'ye kadar İstanbul'u panoramik bir bakışla seyretmek ve Türk mutfağının yemeklerini tatmak üzere geçtiğimiz cumartesi günü Zeyrekhane’nin yolunu tuttuk.

Yalnız mekanı bulmak biraz güç... Unkapanı'nda Aksaray yönüne doğru giderken sağda kalıyor. Yokuşlardan çıkıp, türbelerden geçip mekana ulaşabiliyorsunuz. Çok güzel bir bahçesi ve harika bir manzarası var. Bizim gittiğimiz gün hava güzel olduğu için bahçesinde oturduk ama içerisi de otantik dokusu ile harika.

Biz ne yedik?

İnternette yaptığımız araştırmada mekanın Tripadvisor’da 5.0 üzerinden 4.0 puan aldığını görünce iştahımız tahmin edersiniz ki epey kabarttı :)

Menü geleneksel Türk&Osmanlı mutfağından oluşuyor. İçki servisinin de yapıldığı Zeyrekhane’de yemeklerin tadına doyamadık ve ekibin vazgeçilmez ritüeli olan menüdeki herşeyi sipariş ettik.

Cem Yılmaz’ın anlattığı gibi “little little in to the middle” hepimizin içinde var :)

Başlangıç olarak pırasalı bulgur köftesi istedik, tadı ve şekli mücvere benziyordu; oldukça lezzetli idi. (Tadına doyamadığımız için yeniden ortaya sipariş verdik, dakka 1 gol 1 buna derler sanırsak...)

Zeyrek Kebap, Beğendili Kuzu Filetosu (Beğendi gerçekten parmak yedirecek kadar güzeldi), Keşkekli Dana Etli Kebap (Buğdaydan yapılan bir yemek), Güveçte Osmanlı Usulü Piliç ve Kayseri mantısını mutlaka denemelisiniz.

Tatlılardan ise özellikle yurt dışından gelen turistlerin bir numaralı tercihi olan sufleyi öneriyorlar. Garson mekana oturduğunuzda “sufle” yemek istiyorsanız şimdiden sipraiş etmelisiniz, yapılışı uzun sürüyor diyerek sizi uyarıyor”. Bizim tatlı tercihlerimiz; “böğürtlenle servis edilen susam sepeti içinde muhallebi” (Muhallebiyi bitirdiğinizde susam sepetini kırıyorlar ve yemeniz için size servis ediyorlar.), “kaymaklı ekmek kadayıfı” (Ekmek kadayıfının üstünde değil içinde kaymak yer alıyor) ve fıstıklı paşa tatlısı idi.

Ekip kalabalık olunca ve menüde neredeyse herşeyi sipariş edince bizim hesap biraz yüksek geldi haliyle; ortaya bir başlangıç ve ana yemek ile Zeyrekhane'de yemek yerseniz yaklaşık 60-80 TL arası bir ücret ödersiniz.

Tek kelime ile Zeyrekhane “harika” bir şölen oldu bizim için.

Adres: Sinanağa Mahallesi İbadethane Arkası 10
Telefon: (0-212) 532 27 78







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder